Autóipari Tanácsadó Klaszter

Feliratkozás hírlevélre

A Volvo Kínai tulajdonba került – Svéd autóipar

március 29, 2010 Kategória: Autóipar - járműgyártók, Autóipari értékesítés, Külföldi cégek

A Göteborgban vasárnap ratifikált szerződés szerint a kínai Geely autóipari csoport 1,8 milliárd dollárt fizet az amerikai Fordnak a svéd Volvo autógyárért.

A begyűrűző széles körű válság késztette a lépésre a Ford autógyárat, mely 1999-ben 6,4 miiliárd USD-t fizetett a mára veszteségessé vált vállalatért. 2009-ben a Volvo gyártósoráról 20e. dolgozó munkája eredményeként 375e. autó gördült le.

1986-ban alapították a Geely-t, a cég akkoriban hűtőszekrény alkatrészeket gyártott. 1997 óta hat kínai fióktelepen, kb. 12 ezer munkás alkalmazásával foglalkozik autógyártással.

A Volvokat egyelőre továbbra is Svédországban és Belgiumban gyártják, de a későbbiekben a kínai gyártás is szóba kerül, nyilatkozta a Geely elnöke. Azt is megerősítette, hogy a Volvo székhelye ezután is Svédországban marad, így megőrizve a nagy név szuverenitását.

Az adás-vétel lebonyolítását idén őszre ígérik, amennyiben az illetékes hatóságok mindent rendben találnak. A Ford csoport egyébként 2008-ban már eladta két híres autómárkáját. Nevezetesen a Jaguar valamint a Land Rover már az indiai Tata Motors tulajdona. A Tata Motors mindössze 1,7 milliárd dollálért vásárolta meg a két céget, ami az eredeti vételár csupán harmad része.

Forrás: vg.hu

Vissza az Autóipari Tanácsadó Klaszter főoldalra.

Írjon egy hozzászólást